keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Aihe, josta en olisi ikinä uskonut kirjoittavani blogiin

Älytöntä, että nyt mä oikeasti aloin kirjoittamaan tästä aiheesta, mutta tämä innosti pohdiskelemaan millaista lukion käyminen on. (Ei saatana, mulla on siis eilen ollut äikän esseekoe, joten tämä lienee kirjoitusten jälkeistä oireilua.)
En nyt sen enempää ryhdy tuota itse artikkelia analysoimaan, mutta tuosta sain mitä mahtavimman idean googlettaa "lukio on kallis", ja päädyin lukemaan jotain vauva.fin keskustelua (jep...).

Ymmärsin ainakin sen, ettei lukion käyminen ole samanlaista kaikkialla. Hirmu monille lukiokirjoista aiheutuvat suuret kulut tuntuivat olevan suorastaan yllätys. Moni säästöintoilija pääsikin sitten kommentoimaan, miten paljon säästöä tulee, jos vain lainaa mahdollisimman paljon kirjastosta, käyttää kaverin kanssa samaa kirjaa, ostaa käytettynä, ja maksaa opintotuilla tai muilla vastaavilla rahoilla.

Se sai sitten pohtimaan omia menojani lukion aikana:

Omalta osaltani kursseilla istuminen on ohi, joten enää ei mene kirjoihinkaan rahaa. Oon alusta asti ostanut kirjani Jameralta, lukion alkaessa kävin itse liikkeessä ja sen jälkeen laiskistuin ja tilasin kaiken netistä. Mulla on joka ikinen lasku tallessa, ja tähän hätään löysin 16:sta (jokaiselle jaksolle: 6+6+4) maksusta 12. Jo niiden perusteella hintaa tule yhteensä 710,22 euroa. Jos ajatellaan, että jokainen puuttuva lasku maksaisi 50€, hintaa tulisi vielä 200 euroa päälle.

Mielestäni olen päässyt melko vähällä. Pyrin ostamaan mahdollisimman paljon käytettynä, mutta kaverillenikin kaikki kirjat hankittiin uutena. Eipähän tarvinnut ikinä tehdä tehtäviä, kun ruotsin kirjoista oli aina valittu "edullisin" -vaihtoehto. Toisaalta... en minä kyllä hirveästi oppinutkaan.

Jos olisin hyödyntänyt vauva.fin säästövinkkejä, olisi käynyt näin: Kirjastosta ei olisi ikinä saanut haluamiaan kirjoja, sillä näin pienellä paikkakunnalla niitä ei edes ole siellä. En ole ainakaan ikinä nähnyt. Toisekseen, oon todella taipuvainen töhrimään koulukirjoja, joten montaakaan kaveriani tämä ei olisi miellyttänyt. Saatoin myös tehdä sitä, että 3 minuuttia ennen tunnin alkua päätin skipata tunnin, koska perse ei jostain kumman syystä noussut autonpenkistä. Sielläpä olisi sitten kaveri ollut ihmeissään ilman kirjaa.
Onneksi meidän koulussa ei muutenkaan tarvinnut olla aina uusinta painosta, vaikka sitä suositeltiinkin. Pari kurssia kävin ilman kirjaa, sillä tavoitteeni oli vain päästä kurssista läpi.

Tässäkin yks rahareikä. Ite tosin ostin tän tasan siitä syystä, et edellinen hajosi vähän ennenkuin lukio alkoi.
Opintotuista sen verran, etteivät ne itselläni olisi riittäneet kattamaan koulukirjoja. Kun kakkosen syksystä lähtien aloin niitä saamaan, sain tukea n. 65€ kuussa. Todella hyvin siis, mutta tämän rahan käytin yleensä shampoisiin, meikkeihin ym perusjuttuihin, mihin tuntui ikävältä pyytää porukoilta rahaa. Kirjoja maksoin sen mitä pystyin porukoita auttaakseni. Tämän jälkeen tuet kuitenkin tippuivat n. kymppiin kuussa, mikä kyllä tuntui lompakossa. Tälle keväälle ne vihdoin nousivat n. 17€, ja vaikkei sillä edelleenkään juhlita, on se silti tyhjää parempi.

Seuraava rahareikä: bensa.

Mä sain autokortin kesällä, joten koko abivuoden sain huristella autolla kouluun. Aattelin aluks, et kuljen talven linkillä (=linja-auto täällä päin), koska talvikelissä ajaminen ei houkutellut pari kuukautta sitten saadulla kortilla. Autoilu vei kuitenkin mukanaan, joten ymmärsin hakea koulumatkatukea autolle vasta lokakuussa. Onneksi sain tuet takautuvasti elokuusta asti, mikä oli n. 150€ kuulta. Omalla autolla kilometrejä tulee 31 km suuntaansa, ja linkillä se on jotain 35-40 km, en ole ihan varma. Joka tapauksessa lähemmäs tunnin jouduin istumaan linkissä ennenkuin pääsin kouluun.
Linkille sain koulumatkatukea siten, että maksoin 44 linkkimatkan kortista 43€. Ilman tukea oltaisiin puhuttu satasista. Matkoja piti ostaa ehkä puolentoista jakson välein, tukirahat bensoihin loppuivat ehkä parin viikon jälkeen. Tosin ajelin sillä viikonloppuisinkin ja ehkä vähän pillurallia siellä täällä, mutta loppupeleissä olen aika säästeliäs kuski.

Viime vuoden edustuslookkia. Kuva hienosti rajattu sääntöjä rikkoen nilkkojen kohdalta.
Lukioon kuuluu toki muutakin, kuin kirjat ja bensat. Ei ole kauan, kun sai pyöritellä kirjoitukista koituvia laskuja. Mä kirjoitan tasan ne vaadittavat 4 ainetta, joista maksua tuli vissiin about 140€. Abiristeily osoittautui huomattavasti odotettua kalliimmaksi, sillä siihen upposi 160€ + ne rahat mitä oli valmis siellä risteilyllä tuhlaamaan. Wanhoissa selvisin todella vähällä, sillä sain kunnian toimia juontajana. Mekko, kengät, korut ynnä muut sälät veivät ehkä satasen, joten selvisin todella halvalla tanssijoihin verrattuna. Kaveri vielä tarjoutui laittamaan tukan ja meikin.

Kaiken kaikkiaan lukioon saa näköjään palamaan todella paljon rahaa. En edes halua kuvitella niiden menoja, jotka ovat ostaneet kaikki kirjat uutena, kulkeneet samanlaisen koulumatkan kuin minä, ja vielä tanssineet wanhat ja ryypänneet abiristeilyllä maksan pilalle. Minusta vieläpä tuntuu, että unohdin jotain oleellisia lukioon liittyviä menoja, mutta ehkä ne ovatkin vielä edessä häämöttävät YO-juhlat. Kavereilta olen kuullut, että pelkkä se hattu maksaa jo 50€. Jäiks... entäs ne muut juhlat sitten?

Plöööh.... kello näyttää lähemmäs kolmea yöllä, joten lienee viisasta lopettaa ennenkuin aivoni räjähtävät tästä lukujen täyttämästä pohdiskelusta. Joka tapauksessa äitini sanoi osuvasti, kun totesi minun olleen persaukinen siitä asti, kun aloitin lukion. Heh :D

4 kommenttia:

 1. Lukiokirjat osaavat olla hirmuisen kalliita! Ostan itsekin kirjani pääasiassa Jameralta käytettynä alimmassa kuntoluokituksessa, hätätapauksessa uutena. Joitakin kirjoja on tullut ostettua myös Suomalaisesta kirjakaupasta, mutta Jamera on hieman halvempi.
  Kirjastosta lainaamisessa ei minusta ole järkeä, sillä kirja x on harvemmin hyllyssä ja lainattavissa juuri silloin, kun jakso vaihtuu. Kuukauden laina-aika ei riitä kuuden viikon jaksolle, ja eipä noita onnistu uusia, jos varausjonossa on muita...

  Lukion kokonaiskustannukset ovat tulleet vähän puun takaa. Tasan 516 euroa tuohon on ensimmäisen vuoden aikana uponnut, joka ei sisällä tietokonetta (joka pitäisi kuulemma ostaa, helvetin sähköiset yo-kirjoitukset) eikä symbolista laskinta, jolle ei onneksi ole tarvetta.
  Saa nähdä millainen summa on, kun valkolakki nököttää päässä... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh huh on ollu menoja! o_O :D Toisaalta ekana vuonna tuli kyllä ostettua kaiken maailman maoleja, äikän käsikirjoja ym. koulutarvikkeita, joista oli siis hyötyä useammallakin kurssilla. Vihkoihin mulla ei oo ikinä menny paljoa rahaa, sillä pienen käsialani ansiosta yksi tavallinen, A5 kokoinen kierrevihko kesti koko abivuoden (tosiaan kirjoitin kaikki aineet yhteen vihkoon) :D

   Ja joo kokonaisuudessaan lukio on tosi kallis, just se ku kaiken joutuu uusimaan säännöllisin väliajoin. Amislaisille siinä mielessä hyvä, että ekana vuonna tehdään tarvittavat hankinnat koko kolmelle vuodelle, ja niitä samoja hankintoja voi vielä käyttää työelämässä. Nyyh, ei vaan meidän maoleista oo mitään hyötyä enää tämän jälkeen :'D

   Poista
  2. Vähänkö kätevää, ei tarvinnut roudata monta vihkoa mukana. : D

   No eipä niin, MAOLista saa ehkä pari euroa myydessään sen eteenpäin. Tai sitten vaikka päivän naurut, kun lueskelee mönjän ja potaskan kemiallisia kaavoja. Toki jos päätyy insinööriksi tai kemistiksi, kirjasta voi olla hyötyä, mutta muuten ei varmasti. :'D

   Poista
  3. Joo aina oli kaikki muistiinpanot mukana! Pienellä käsialalla maailman kätevin taktiikka! :'D

   Ja joo se se oliski jos joskus musajuttuja opiskellessa pitäis käyttää maolia jonku nuottiviivaston pinta-alan ja rytminvaihdoksen todennäköisyyden selvittämiseen :'''D

   Poista